21. marec 2009

Kaj je Slamball?

Med brskanjem po YouTube-u naletim na Slamball. Slamball temelji na košarki in je nora mešanica še med ameriškim nogometom, hokejem in tudi gimnastiko, če želite. Od običajne košarke se razlikuje najbolj po lastnostih igrišča: pod oblazinjenim obročem so nameščeni v tla 4. trampolini!

 Pravila pa dovoljujejo tudi fizični kontakt med igralci, tako da igra zna biti zelo groba. Tudi točkovanje je malenkost drugačno: 2 točki se dosežeta, če žogo vržemo na koš in zadanemo, 3 točke pa se doseže ali z uspešnim metom iz začrtane razdalje, ali z zabijanjem. Seveda so tudi drugačna pravila pri dosojevanju osebnih napak. Najpogostejše osebne napake so:
  • ko igralca, ki igra v napadu, obrambni igralec nepravilno ovira od zadaj,
  • ko igralca, ki igra v napadu, obrambni igralec ovira še preden je začel preigravati,
  • ko igralca, ki igra v napadu, obrambni igralec ovira, ko poskuša vstopiti na trampolin.
Po treh osebnih napakah je igralec izključen iz igre. Razlike pa je tudi pri kaznovanju osebnih napak. Ni prostih metov, namreč je t.i. "face-off". Igralec, ki je zagrešil osebno napako, se postavi na črto prvega trampolina (pod koš); igralec nad katerim pa je bila storjena osebna napaka, pa se postavi na sredino igrišča. Na sodnikov znak lahko igralec iz sredini igričša prične z napadom na nasprotnikov koš, obrambnemu igralcu pa je dovoljeno, da to poskuša preprečiti. Za bolj jasno sliko, kako vse to izgleda, pa vam priporočam, da si ogledate spodnji filmček:

1 komentar:

david santos pravi ...

Really great work! Excellent picturs! Happy Day!!!