11. april 2006

Kuharski recepti

AJDOVI NUDELJNI

Testo:

15 dag bele moke

voda

sol

Nadev:

25 dag ajdove moke

4 žlice kisle smetane

10 dag ocvirkov

sol

Za nadev moko pražimo tako dolgo, da voda izhlapi. Nato primešamo smetano in toliko mleka, da je nadev primerno gost. Razvaljamo testo in izrežemo kroge in na vsakega damo kupček nadeva in stisnemo robove.

Kuhamo jih 10 minut v slanem kropu, nato jih odcedimo in zabelimo z maslom ali ocvirki.

AJVAR (Zorica)

10 kg rdeče dolge paprike

2 - 4 kg melancan

Očiščeno papriko in olupljene melancane prekuhaj v naslednji mešanici: (da spremeni barvo)

1 l kisa za vlaganje

4 l vode

30 dag soli

30 dag sladkorja

Nato papriko in melancane zmelji v mesoreznici, dodaj 1 l olja in kuhaj 1/2 ure. Potem dodaj še 1/4 kg zenfa in 2 Argo kocki (kokošji) in kuhaj še pol ure.

BELUŠEVA JUHA Z RIŽEM

½ kg tanjših belušev

20 dag riža

3 dag margarine

1 liter juhe iz jušne kocke

5 žlic naribanega sira

Očiščene beluše narežemo na 3 cm dolge koščke. Juho zavremo, dodamo beluše, opran riž, solimo, premešamo in skuhamo do mehkega. Na koncu dodamo juhi še margarino in nariban sir.

BEZGOVA PIJAČA

7 cvetov bezga

5 l vode

1 limona

1 kozarec vinskega kisa

1/2 kg sladkorja

Stoji naj pokrito 3 dni, potem nalij v steklenice in zamašimo.

BLITVA S KROMPIRJEM

Kilogram blitve očistimo, razrežemo in jo damo v vrelo vodo. Dodamo štiri debele olupljene in narezane krompirje in kuhamo do mehkega. Kuhano blitvo zabelimo z olivnim oljem, na katerem svetlo prepražimo nekaj strokov stisnjenega česna, jo solimo in popramo.

BRŽOLA PO MADŽARSKO

Potrebujemo:

3 večje bržole

3 srednje debele čebule

8 dag maščobe

žlico moke

košček slanine

žlico paradižnikove mezge

večjo žlico sladke smetane

malo česna

ščepec kumine

ščepec majarona

nekaj žlic kisle smetane.

Na ogreti maščobi opečemo soljene bržole. Na isti maščobi potem pražimo čebulo, ko nekoliko porumeni, dodamo česen, kumino, majaron, paradižnikovo mezgo, zalijemo z vodo, dodamo bržole in jih dušimo do mehkega. Omako lahko pustimo grobo ali jo pretlačimo. Dokončamo jo s podmetom, ki smo ga naredili iz žličke moke in nekaj žlic kisle smetane.

BUREK

(testo)

meso, čebule, česen, jajce, peteršilj.

(poliv)

1 jogurt

3 jajce

2 dcl radenske

CMOKI IZ PŠENIČNEGA ZDROBA

Zavremo liter mleka in zamešamo vanj 18 dag pšeničnega zdroba. Nekoliko posolimo, in ko se dobro zgosti, odmaknemo s kuhalne plošče ter primešamo še dve žlici sesekljanega peteršilja in zvrhano žlico surovega masla. Mlačno maso z rokami oblikujemo v okrogle cmoke in jih zakuhamo v vrelo slano vodo. Ko splavajo na površje, jih preložimo na vroč pladenj in po želji zabelimo z vročim surovim malsom.

ČEBULNA JUHA

Narežemo 20 dag čebule in jo na 4 dag surovega masla dušimo toliko časa, da porumeni. Poprašimo jo s 4 dag moke, na hitro prepražimo in zalijemo z dobrim litrom vroče juhe ter kuhamo 10 minut. Nato jo zmeljemo v mešalniku in z njo prelijemo krušne rezine, lahko pa na njej zakuhamo drobne testenine ali ribano kašo.

ČEBULNE BRŽOLE

Uležane bržole malo potolčemo, jim porežemo robove, jih solimo, popramo in na ogreti maščobi na obeh straneh zapečemo. Preložimo jih v drugo posodo, na isti maščobi pa prepražimo 3 večje narezane čebule, dodamo bržole, zalijemo z malo juhe in še nekaj časa dušimo, da postanejo mehke.

Bržole na enak način pripravimo z omako, ki ji poleg čebule dodamo še košček slanine, žlico paradižnikove mezge, žlico sladke paprike, nekaj strokov česna, ščepec kumine in majarona ter na koncu podmet iz kisle smetane in moke.

ČEŠPLJOVI CMOKI S SKUTO

40 dag moke

25 dag pretlačene skute

2 jajci

malo soli

Vse zgoraj našteto zgnetemo v testo, ki ga narežemo na kvadrate. Na vsak kvadrat položimo češpljo brez koščice, namesto nje vložimo pol kocke ali pol žličke sladkorja in testo oblikujemo v cmok. Zakuhamo jih v slan krop in jih kuhamo na majhnem ognju 10 minut. Kuhane naložimo na krožnik in jih zabelimo z maslom in prepraženimi drobtinicami.

ČORBASTI PASULJ

25 dag fižola tetovca (ali vsaj belega fižola)

20 dag suhega mesa

8 dag čebule

nekaj strokov česna

žlica sladke mlete paprike

3 dag maščobe

košček rogovače ali feferona

Prebran, opran in namočen tetovec zalijemo z vodo in ga s suhim mesom, drobno narezano čebulo in z nekaj stroki strtega česna kuhamo. Med kuhanjem zalivamo z juho ali z vodo.

Na hladni maščobi razmešamo za čajno žličko moke in za jedilno žlico mlete sladke paprike. Ko dobro prevre, vrnemo v juho suho meso, ki smo ga razrezali na kocke ali na rezance.

Enako pripravljamo srbski pasulj, le da vzamemo nekaj več fižola, več čebule in seveda tudi več mesa. Namesto na kocke ali na rezance zrežemo tokrat meso na rezine. Posebno primerni kosi prekajenega mesa so rebrca ali vratina.

V Bački ali Vojovodini kuhajo pasulj – zato da se jim raje in lepše skuha – v deževnici. Med kuhanjem pa dodajo tudi malo naribanega korenja in peteršiljeve ali pasternakove korenine. Vendar se mora zelenjava tako razkuhati, da je ni videti.

DUŠENI JAJČEVCI Z JAJCI

4 jajčevce

2 zrela paradižnika

4 žlice olivnega olja

Čebulo

3 jajca

Sol in poper

Jajčevce operemo in narežemo na tanke lističe. Damo jih v hladno vodo. Čebulo sesekljamo in svetlo popražimo. Dodamo odcejene in osušene jajčevce ter na kocke narezan paradižnik, solimo in popopramo. Posodo pokrijemo in dušimo približno 30 minut. Večkrat premešamo in od časa do časa prilijemo malo vode. Ko je jed gotova, jo odstavimo in premešamo razžvrkljana jajca ter pustimo, da zakrknejo.

DUŠENO PRESNO ZELJE

Sesekljamo čebulo in narežemo 10 dag slanine na majhne kocke. Srednje debelo glavo zelja narežemo na rezine. V ponvi prepražimo na maščobi čebulo in slanino, dodamo oprano zelje in ga dušimo do mehkega. Zelje še solimo in popopramo, postrežemo ga kot predjed, posipanega z naribanim parmezanom.

DUŠENO PRESNO ZELJE S PARMEZANOM

¾ kg presnega zelja narežemo na rezance in ga zdušimo na maščobi, na kateri svetlo prepražimo sesekljano čebulo in rezino slanine, narezane na kocke. Zelje začinimo s soljo, kumino in poprom. Ponudimo ga z naribanim parmezanom.

DUŠENO RDEČE ZELJE

Na maščobi prepražimo žličko sladkorja in žlico sesekljane čebule, dodamo na rezance narezano rdeče zelje in oprano kislo jabolko. Zelje solimo, prilijemo žlico kisa ali limoninega soka in dušimo do mehkega v pokriti posodi. Med kuhanjem večkrat premešamo.

ENOLONČNICA S TELETINO

Na maščobi prepražimo 25 dag sesekljane čebule, dodamo 30 dag na majhne kose narezane teletine in jo na hitro malo opečemo. Dodamo 20 dag na kolobarje narezanega korenčka, pest graha, 2 olupljena paradižnika in na rezance narezano papriko, še malo dušimo in prilijemo dobrega pol litra vode. Naribamo dva krompirja, solimo, popramo in kuhamo do mehkega. Jedi na koncu dodamo malo kisle smetane.

FERDINANDOVE REZINE

30 dag moke

1,5 dcl mlačnega mleka

3 kocke sladkorja

3 dag kvasa

3 rumenjake

ščepec soli

Naredi dobro gneteno testo, ki ga takoj namaži z nadevom

10 dag margarine

1 vanilij in pehtran - meta

GOBOVA JUHA

30 dag gob

2 krompirja

3 žlice olja

1 drobna čebulica

½ žlice sladke paprike

1 žlica paradižnikove mezge

1,5 l vode

sol, poper

½ dcl smetane

1 velika žlica moke

Segrejemo olje in v njem bledo-rumeno prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo takoj papriko, paradižnikovo mezgo, urno pomešamo in dodamo gobe1 in krompir2. Pražimo tako dolgo, da se posuši voda, nato zalijemo z pripravljeno vročo vodo ali kostno juho, solimo po okusu in pokrito kuhamo do mehkega. Kuhano juho popopramo. Moko v skodelici zmešamo s kislo smetano v enotno zmes in med mešanjem vlijemo v juho.

GOLAŽ Z KROMPIRJEM

Uporabimo enake količine čebule, govejega bočnika in krompirja. Čebulo narežemo in na vroči maščobi steklasto zdušimo. Posolimo in začinimo s papriko. Dodamo na koščke narezano meso, ki ga med dušenjem po potrebi nekoliko zalijemo. Preden se meso zmehča, primešamo še na kockice narezan krompir, primerno zalijemo in vse skupaj skuhamo do konca, ko jed začinimo še z majaronom in drobno sesekljanim kislimi kumaricami. Po želji zgostimo s podmetom.

Golaževa juha

Za 8 oseb potrebujemo:

1 kg govedine (pleče)

500 g čebule

80 g mlete sladke paprike

1 žlico paradižnikove mezge

3 l mesne juhe (lahko iz kocke)

500 g krompirja

4 stroke česna

majaron, kumino, sol, poper, kis olje

Meso narežemo na 2 cm velike kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V primerno veliki kozici segrejemo 1/ 16 litra olja in prepražimo čebulo, da svetlo zarumeni. Pražimo jo na srednje močnem plamenu, vmes nekajkrat premešamo.

Zmanjšamo plamen. Čebulo potresemo z mleto papriko, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo s kančkom kisa. Dolijemo juho in pustimo, da zavre.

V juho damo narezano meso, premešamo, začinimo s soljo, poprom, z majaronom, s kumino in dodajamo strte stroke česna. Ko juha zavre, jo kuhamo na zelo majhnem plamenu 1 uro in 15 minut vmes pa večkrat premešamo.

Olupimo krompirje in jih narežemo na kockice. 15 minut preden je juha kuhana, stresemo vanjo narezani krompir in ga skuhamo do mehkega. K juhi ponudimo črn kruh.

GORENJSKI MASOVNEK

Za 4 osebe potrebujemo:

1 liter smetane (pol kisle, pol sladke)

približno 15 dag ajdove ali koruzne moke

ščep soli

eno jajce po želji

Vso smetano dajte v kozico in jo osolite, vre naj 10 minut, ves čas pa pridno mešajte, da se ne sprime. Počasi dodajte moko, da nastane gostljata zmes. Če želite dodajte jajce, ni pa nujno. Na zmernem ognju mešajte kakšnih 10 minut. Ko se na masovneku pojavi rumena maščoba je gotov. Ponavadi so ga na Gorenjskem postregli s kislim mlekom. Masovnek je izredno izdaten in nasiten.

GOVEJI ZVITKI S ŠAMPINJONI

Za štiri osebe potrebujemo :

4 zrezke

20 dag šampinjonov

Zrezke potolčemo, posolimo, namažemo z gorčico in potresemo z delom narezanih gobic.Trdno jih zvijemo in zapnemo z zobotrebci. V kozici jih na maščobi opečemo in preložimo v drugo posodo, na isti maščobi pa opražimo še ostale gobe, dodamo nekaj gorčice, prilijemo malo juhe ali vode, kateri smo dodali jušno kocko, vložimo zvitke in počasi dušimo še dobrih dvajset minut.

GRAHOVA JUHA Z KROMPIRJEM

¾ litra čiste kokošje juhe

3 srednje velike krompirje

približno 25 dag zamrznjenega ali vloženega graha

žlico olivnega olja

manjšo čebulo, strok česna

sir ali trdo kuhano jajce

Juho zavremo, damo vanjo najprej olupljen, na manjše koščke narezan krompir, nato pa še grah in kuhamo toliko časa, da se zmehčata. Z električnim mešalnikom zmešamo v kremno juho. V drugi posodi segrejemo olje in dušimo sesekljano čebulo s strtim česnom, da postekleni, nato zalijemo z juho in dobro pregrejemo. Na krožnikih potresemo z drobno narezanim trdo kuhanim jajcem, lahko pa tudi s sesekljano šunko ali posebno salamo.

GRAH PO PRIMORSKO

Na vroči maščobi prepražimo sesekljano čebulo, peteršilj in strt česen, dodamo grah in počasi prilivamo vodo, da se duši. Ko je grah že skoraj mehak in tekočina izpari, ga pomokamo, malo zalijemo in solimo.

GRATINIRANI MAKARONI

25 dag makaronov

2 jajci

0,5 dl mleka

sol

2 žlici naribanega sira (parmezana)

5 dag masla

3 dag sira

Makarone skuhaj v slanem kropu, jih odcedi in preplakni z mrzlo vodo. Jajci razžvrkljaj z mlekom, soljo in nastrganim sirom ter zmešaj z ohlajenimi makaroni. Zmes strese v namazano in z drobtinami potreseno skledo za narastke ali kozico, po vrhu potresi z naribanim sirom, pokapaj z raztopljeno margarino in za 15 minut postavi v vročo pečico (200°C), da se po vrhu naredi skorjica.

HUZARSKI KRAPI

14 dag masla

2 rumenjaka

7 dag sladkorja

17 dag moke

orehe

Oblikuj kroglice, povaljaj v stepenem beljaku, nato pa še v orehih. Daj na pekač, naredi luknjico in daj vanjo marmelado.

JABOLČNI KOLAČ

20 dag surovega masla

30 dag moke

3/4 zavitka pecilnega praška Regina

1 jajce

10 dag sladkorja

naribana lupinica

1/2 limone

Nadev:

1 kg jabolk

1/2 žlice masla

9 dag sladkorja

1 zavitek vanilina Regina

5 dag rozin

sok

lupinica 1/2 limone

ščepec cimeta

Naredimo krhko testo. Tri četrt testa položimo v tortni model. Ob steni posode testo vzdignemo v rob. Dno testa večkrat prebodemo. Spečemo. Pečeno nadenemo z jabolki, pokrijemo z ostalim testom in ponovno denemo za 15-20 minut v pečico. Za nadev nasekljana jabolka dušimo na maslu. Mehkim primešamo še druge sestavine nadeva.

JABOLČNA TORTA

1 kg jabolk

300 dag sladkorja

5 jajc

2. sladki smetani

Olupljena jabolka zrežeš na četrtine. Na dno daš sladkor, na vrh pa jabolka in to daš peči. Stepeš jajca in pet žlic sladkorja in še pet žlic moke; zliješ čez jabolka in spečeš.

JETRA V OMAKI

Tanko nalistamo precej debelo čebulo in jo na maščobi svetlo prepražimo, dodamo 30 dag nalistanih junečjih jeter, jih pražimo tako dolgo, da niso več krvava. Posipamo jih z žlico moke, prilijemo kozarec vode, dodamo četrt jušne kocke, malo pokuhamo, popopramo, prilijemo malo vina in nazadnje po potrebi solimo.

JETRNA PAŠTETA

pol kg jeter

pol čebule

muškatni orešek

pol kg glavine

10 dag masti

1/4 kg sveže slanine

poper

sol

kuriander

majaron

Jetra polijemo z vrelo vodo. Glavino skuhamo in zmeljemo. Slanino polijemo z vrelo vodo, da ostekleni. Ohladimo in zrežemo na pol cm velike koščke. Na masti rahlo scvremo čebulo in jo zmeljemo. Vse skupaj dobro zmešamo, dodamo dišave in sol. Med mešanjem polagoma dodajamo mast in nazadnje zmešamo s slanino.

JOTA

30 dag fižola

60 – 70 dag kislega zelja

½ kg krompirja

30 dag prekajenega mesa (če je s kostmi, nekaj več)

6 dag maščobe

4 dag moke

4 dag čebule

strok česna, sol, poper in jušni koncentrat

Prebran, opran in čez noč namočen fižol kuhamo skupaj s suhim mesom. Ko je oboje na pol mehko, dodamo na koščke narezan krompir; ta se lahko razkuha. V drugem loncu pa kuhamo kislo zelje. Če je zelo dolgo, ga pred kuhanjem nekajkrat prerežemo. Na koncu vse skupaj zmešamo, dodamo prežganje, zboljšamo s kocko, popramo, dosolimo, če je potrebno, pa še zabelimo s slanino ali z zaseko. Joto lahko pripravimo tudi brez suhega mesa in jo v tem primeru malo več zabelimo. Če je jota brez mesa, lahko zraven ponudite ocvirkovko.

KRAPCI

½ kg moke

1 kvas (približno 4 dag)

1 jajce

2 do 2,5 dl toplega mleka

sol

Naredimo kvašeno testo in pustimo, da vzhaja.

Nadev: v malo osoljenem mleku skuhamo skodelico riža. Ohlajenemu rižu dodamo ½ kg skute, 1 jajce, sladkor po okusu, cimet, po želji pest rozin, 3 žlice kisle smetane. Narahlo premešamo.

Testo razvaljamo na ½ prsta debelo in ga damo v namaščen pekač, ob robovih ga malo zavihamo navzgor. Po testu razporedimo nadev in spečemo. Ko je pečeno, premažemo s kislo smetano in posujemo s kristalnim sladkorjem. Še bolje je, če ga premažemo z mletimi orehi – premaz je enak kot za orehovo potico.

KRHKI FLANCATI

30 do 40 dag moke

4 dag masla

3 dag sladkorja v prahu

3 do 4 žlice kisle smetane

3 žlice ruma

2 jajci

2 žlici belega vina

ščep soli

maščoba za cvrenje

Iz naštetih sestavin ugnetemo testo in ga razdelimo na dva dela, da dvakrat valjamo. Testo naj pol ure počiva. Spočito testo na tanko razvaljamo in režemo iz njega kvadrataste krpe. V vsako krpo napravimo dve zarezi in pazimo, da rob ostane cel.

KOLERABA S KROMPIRJEM

40 dag mladih kolerab z listi

20 dag krompirja

česen

sol, poper

žlico moke,

paradižnik v tubi

jušno kocko

žlico olja

Krompir, kolerabo in liste v malo vode skuhamo do mehkega. Vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom, solimo, dodamo poper, paradižnik, strt česen in podmet iz ene žlice moke in malo vode, da se jed zgosti. Okus izboljšamo še z jušno kocko in žlico olja. Jed mora biti gosta.

KROFI (DOMAČI)

Poraba:

1 kg moke

6 dag kvasa

1/4 l mleka

1/4 smetane

10 rumenjakov

1 jajce

10 dag sladkorja

pomarančna ali limonina lupina

malo muškatnega oreška

sol

4 žlice ruma

olje za cvrtje

sladkor za posipanje.

Moko presejemo. Postavimo kvas. Rumenjake, jajce in sladkor penasto vmešamo. Sesekljamo ali naribamo pomarančno ali limonino lupino, nastrgamo orešek. Pogrejemo mleko in smetano, da je oboje mlačno. Iz moke, vzhajanega kvasa, umešanja, mleka in smetane stepemo testo.

Testu dodamo stopljeno maslo. Testo za krofe mora biti mehko, sicer so krofi težki. Testa ne ugnetemo, temveč stepamo. Ne dvigamo ga visoko, da ne nastanejo luknje v testu in s tem tudi v krofih. Stepamo prav nadrobno. Ko se testo loči od posode in kuhalnice, ga pokrijemo in denemo na primerno toplo mesto, da vzhaja.

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt. Razvaljamo ga za pol prsta na debelo. Z obodcem za krofe izrežemo kroge. Na polovico krogov damo v sredino žličko marmelade.

Z drugo polovico krogov prve pokrijemo. Pri tem obračamo testo tako, da je zgornji del obrnjen proti nadevu. S prsti oba kroga ob robu stisnemo in odrežemo z malo manjšim obodcem. Robova morata biti dobro stisnjena, da marmelada ne uhaja, kupček marmelade pa natanko v sredini, da se krofi zaradi izgubljenega ravnotežja ne prevračajo pri cvrenju. Krofe zložimo na pomokan prt dva prsta narazen. Pokrite pustimo, da vzhajajo. V kozico denemo za tri prste olja in ga razgrejemo. Cvrenje najprej poskusimo z enim samim krofom.

V olje ga spustimo tako, da pride vrhnja, bolj vzhajana stran najprej v olje. Posodo pokrijemo in cvremo. Ko se lepo zarumeni, ga obrnemo in ocvremo še po drugi strani.

Pravilno vzhajani krofi se potope v olje do polovice, zato nastane, ko krofe obrnemo, venček. Premalo vzhajani pa se potope nad polovico in venčkov ni. Preveč vzhajani krofi se v olju obračajo. Pri prevročem olju testo prehitro porumeni in je neprepečeno. Poskusimo s pletilko. Zabodemo jo v krof od strani. Če se testo prime, ni dovolj ocvrto. V kozici naj ne bo preveč krofov, da se ne bodo dotikali. Ocvrte polagamo na cedilo ali pivnik in še vroče potresemo s sladkorjem. Ne polagamo jih drugega vrh drugega, ker se pomečkajo.

Vroči krofi veljajo za delikateso, mrzli pa so lažje prebavljivi.

KROMPIRJEVA JUHA

Pol kilograma krompirja olupimo in narežemo na majhne kose, ga skuhamo in zmečkamo s krompirjevko. Na margarini prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo krompirjevo kašo in prilijemo 2 dl mleka, solimo ter popopramo. Narežemo polovico hrenovke in jo zakuhamo v juho.

KROMPIRJEVA JUHA II.

50 dag krompirja

½ litra mesne juhe iz kocke

10 dag pora

1 hrenovko

sol, poper, muškatni orešček

2 žlici sladke smetane

krompir olupimo in narežemo na kocke. Segrejemo mesno juho, dodamo krompir in kuhamo 15 minut. Por narežemo na obročke. Tretjino krompirja poberemo iz juhe, ostali krompir in juho pretlačimo. V kremno juho damo odvzete krompirjeve kocke, tanko narezani por in na kolesca narezano hrenovko. Kuhamo 5 minut, solimo, popramo, začinimo še z muškatnim oreščkom in nazadnje primešamo smetano.

KUHANI KVAŠENI CMOKI

¾ kg moke

½ litra mleka

1 jajce

drobtine

1 rumenjak

6 dag masla

1-2 dag kvasa

Kvas namočimo v mleko, med preostalo mleko pa zmešamo žlico masla, jajce in rumenjak. Ko se kvas nekoliko dvigne, ga zlijemo v skledo k presejani moki. Dodamo pol kavne žličke soli in mleko z jajci. Vse skupaj zamešamo v testo in ga stepamo, da je rahlo. Če je premehko, dodamo še moke, če pa je pretrdo, dodamo mleko. Iz dobro zamesenega testa oblikujemo majhne cmoke in jih pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Dobro vzhajane skuhamo v slani vodi, dokler se ne dvignejo. Kuhane zabelimo s presnim maslom in drobtinami. Postrežemo jih lahko z omakami ali solatami. V testo lahko zamesimo tudi drobno zrezane koščke gnjati ali jabolka, ki jih potrosimo s cimetom in sladkorjem. V zadnjem primeru jih postrežemo s kompotom.

KUMARICE

1 l kisa za vlaganje 9%

3 l vode

14 dag sladkorja

12 dag soli

V kozarec naložiš oprane in osušene kumarice, dodaš par zrn gorčice ali cel poper, košček šalotke, majhno vejico timijana, koper, šetraj. Zalij z ohlajenim kisom, zapri s pokrovčki in daj v pečico ogreto na 85°C za 25 minut. Pusti v pečici, da se ohladi.

KUMARIČNA PRIKUHA S KROMPIRJEM

½ kg kumaric

40 dag krompirja

1 čebulo

2 stroka česna

malo moke

olje, sol, poper

žlico rdeče mlete paprike

1 dl kisle smetane

Čebulo sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo sesekljan česen, rdečo papriko in zalijemo z vodo. V to damo na lističe narezan krompir in kumarice. Začinimo s soljo in poprom. Iz moke in malo vode naredimo podmet in zgostimo jed. Ko je kuhano, dodamo še kislo smetano.

KVAŠENI ŠTRUKLJI

Za 4 osebe potrebujemo:

50 dag moke (ostre)

sol, mlačna voda

3 dag kvasa

slanina

drobtine za zabelo

Iz moke, mlačne slane vode in kvasa zamesimo testo kot za kruh, ga oblikujemo v manjše štručke in jih pustimo vzhajati. Vzhajane štrukeljce kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane raztrgamo z vilicami, zabelimo s prepraženimi drobtinami in takoj serviramo. To prilogo serviramo jedem, ki imajo veliko omake (golaž, paprikaš, mesne omake itd.)

LENA PITA

20 dag margarine

20 dag sladkorja

20 dag moke

20 dag pšeničnega zdroba

1 kg jabolk

cimet

limonino lupino

Poliv: malo mleka, jajce.

Zmešamo sladkor, moko in pšenični zdrob. V pekač vlijemo polovico stopljene margarine, potresemo s polovico (ali tretjino) suhe mešanici, z naribanimi jabolki in dišavami. Nadev potresemo še z drugo polovico suhe mešanice, prelijemo s preostalo maščobo in mlekom, v katerem stepemo jajce. Pecivo spečemo pri srednji vročini, režemo ohlajeno.

Zavij kot potico, zreži na enake kose, zloži na pomazan pekač, ko vzhaja, speci.

) polij 2 ali 3 dcl mleka in 8 dag sladkorja (mlačnim) in peci še 8,5 - 10 minut.Na pol pečenega (ko zarumeni 20

LOVSKA JUHA

25 dag obrezkov od bržol (ali kakšnega drugega mehkejšega dela govedine)

maščobo

čebulo

gomolj zelene

korenček

3 krompirje

timijan ali šetraj

lovorov list

paradižnikovo mezgo

po želji še malo gob in odišavljenega kisa

Meso narežemo na koščke in dušimo s sesekljano čebulo, na kocke narezano zeleno in na rezance narezanim korenčkom. Ko se meso zmehča, ga poprašimo z žlico moke in zalijemo s krompirjem, ki ga prej zrežemo na kockice in skuhamo posebej. Začinimo z vejico timijana ali šetraja, listom lovora in ½ žlice paradižnikove mezge ter pustimo še nekaj časa vreti. Juho lahko izboljšamo s sesekljanimi gobicami in na koncu po okusu okisamo.

MEDENI KEKSI

1 kg moke

1/4 kg masla

1/4 kg medu

4 jajca

38 dag sladkorja

2 žličke jedilne sode

2 žličke cimeta

1 žličko klinčkov

Peči na nameščenem pekaču, potresenem z moko.

MESNI ZVITEK

Iz 25 dag moke, soli, olja in vode zamesimo vlečeno testo in ga pustimo počivati vsaj pol ure. Medtem na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo 40 dag zmlete govedine in malo zdušimo. Primešamo sesekljano trdo kuhano jajce, surovo jajce, sol, poper, majaron, sesekljan peteršilj in žlico kisle smetane. Testo razvlečemo po pomokanem prtičku, ga namažemo z nadevom, zvijemo in položimo na pomaščen pekač. Pečemo ga v srednje vroči pečici slabo uro.

MLEČNI KROMPIR

½ kg krompirja,

vejica timijana,

sol,

1 dl kisle smetane,

2 žlici moke.

Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v mrzlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali timijanovo vejico. Ko je krompir kuhan, naredimo podmet s kislo smetano in moko, še malo prevremo in na koncu malo okisamo.

NADETI PURANJI ZREZKI

Za 4 osebe potrebujemo:

8 zelo tankih manjših puranovih zrezkov,

po 4 tanke rezine šunke in ementalnega sira.

Zrezke po potrebi nekoliko potolčemo, polovico po sredi obložimo z rezinami šunke in sira, pokrijemo z drugo polovico, da se sprimejo, tako pripravljene zrezke povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah ter jih ocvremo v vroči maščobi.

NADEVAN PIŠČANEC

Piščance očistimo, operemo in posušimo s kuhinjsko papirno brisačo, ga nasolimo in nadevamo. Dve žemlji narežemo na kocke, ju polijemo z mlekom in počakamo, da ju lahko razdrobimo, primešamo jajce, nekaj žlic kisle smetane, sesekljan peteršilj in solimo. Pri piščancu dvignemo kožo na prsih in v žepke natlačimo nadev. Če ga kaj ostane, ga potisnemo v trup. Piščance polijemo z razgreto maščobo in ga pečemo dobro uro v razgreti pečici.

NADEVAN PIŠČANEC II.

Vegeto zmešaj z limoninim sokom in premaži s njim piščanca.

NADEV:

Kruh ali žemlje namočiš z mlekom. Potem zmešaš jajca, maslo, vegeto, muškatni orešek in peteršilj in dodaš še namočeni kruh. Vse dobro premažeš in napolniš piščanca.

NADEVANA TELEČJE PEČENKA

1 kg telečjih reber

sol, maščobo za pečenje

NADEV:

2 do 3 žemlje

malo mleka

2 jajci

žlico maščobe

sol, poper, zelen peteršilj, drobtine.

Iz mesa izločimo rebra, napravimo odprtino, meso posolimo, napolnimo z nadevom in zašijemo odprtino. Pečenko damo v pekač na kosti (rebra), prelijemo z vročo maščobo in pečemo približno pol ure. Med pečenjem pečenko obračamo in prelivamo z maščobo, ki je v pekaču.

Za nadev zrežemo žemlje na drobne kocke, prepražimo jih na maščobi, prelijemo z mlekom, v katerem stepemo jajca, dodamo začimbe in če je nadev preredek pridenemo drobtine. Nadevu lahko dodamo malo zrezane šunke.

NARASTEK IZ TESTENIN

20 dag širokih rezancev skuhamo in odcedimo. Penasto vmešamo dve žlici margarine, dve žlici sladkorja in 2 rumenjaka, dodamo ohlajene rezance in 5 dag rozin ter narahlo primešamo še sneg iz dveh beljakov. Damo v pomaščeno in z drobtinicami posuto nepregorno posodo in v pečici, ogreti na 180° rumeno zapečemo. Še toplo potresemo s sladkorjem v prahu.

OCVIRKOVA POGAČA

½ kg moke

2 dcl mleka

5 dkg raztopljenega masla

2 dkg kvasa

2 jajci

1 dcl smetane

sol, ocvirki

V skledo presejemo moko, v mleku raztopimo sol. Pripravimo kvas in ga pustimo vzhajati. Moki dodamo maslo, jajca, smetano in vzhajan kvas ter prilijemo mlačno mleko. Maso tako dolgo stepamo, da dobimo gladko testo.

Obdelano testo pustimo vzhajati na toplem. Vzhajano testo razvaljamo precej na tanko in ga potresemo z odcejenimi mlačnimi ocvirki. Zvijemo v zavitek in položimo v pomaščen pekač. Pustimo, da vzhaja pod rob pekača, damo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut.

OCVRTE MIŠKE

30 dag moke

3 dag kvasa

12 dag margarine

6 dag sladkorja

celo jajce

2 rumenjaka

malo soli

nastrgano limonino lupino

žlico ruma

malo mlačnega mleka

Moko presejemo v skledo, v sredini postavimo kvas, pomešan z malo mleka in ščepcem sladkorja. V mleku raztopimo sol, margarino, vmešamo jajce in rumenjaka, dodamo nastrgano limonino lupino in 3 žlice ruma. Stepemo testo, ki mora biti mehkejše kot za krofe. Potem ga pustimo vzhajati, ko ga je še enkrat toliko, zajamemo z žlico testo in ga polagamo v razgreto maščobo. Rumeno ocvrte miške naložimo na krožnik in jih posipamo s sladkorno moko.

OCVRTE MIŠKE II.

30 dag moke

1,5dag kvasa

3 dag sladkorja

3 rumenjaki

6 dag masla

1,5 dl mleka

3 dag rozin

sol

maščoba za cvrtje

Iz kvasa, sladkorja in mleka pripravimo kvasec. Moko presejemo v skledo, naredimo v sredini jamico in vlijemo vanjo kvasec. Sol potresemo bolj po robu moke, da takoj v začetku sol ne pride v stik s kvasom. Dodamo še rumenjake in mlačno stopljeno maslo. Zamesimo bolj mehko kvašeno testo, vgnetemo vanj rozine in pustimo, da vzhaja. Z namaščeno žlico zajamemo miške in jih spuščamo v vročo maščobo. Rumeno jih ocvremo in na krožniku potresemo s sladkorjem.

OCVRTI JAJČEVCI

Jajčevcem odrežemo oba konca in jih narežemo na ½ cm debele rezine. Solimo jih, povaljamo v moki, stepenemu jajcu in drobtinah ter ocvremo na vročem olju.

Enako lahko pripravimo tudi bučke. Rezine osolimo in pustimo nekaj časa, da se sočijo, nato jih odcedimo in paniramo.

OCVRTI JEJČEVCI S PARADIŽNIKOVO OMAKO

60 dag jajčevcev

2 jajci

5 dag drobtin

5 dag naribanega parmezana

Olje za cvrtje

Za omako:

Čebulo

Česen

Korenje

Olje

30 dag paradižnika iz pločevinke

Baziliko

Sol, poper, sladkor

Na vročem olju zarumenimo sesekljano čebulo in česen ter na kocke narezan korenček. Dodamo paradižnik in kuhamo deset minut. Vmešamo zelišča ter začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Jajčevec narežemo na centimetrske rezine ter začinimo s soljo in poprom. Rezine najprej povaljamo v jajcih nato še v drobtinah, pomešanih s parmezanom. Ocvremo in ponudimo s paradižnikovo omako.

OCVRT POR

4 debele pore, samo bele dele, povežemo v snopič in jih skuhamo v slani vodi (če je por debel, ga prerežemo po dolgem).

Kuhanega dobro odcedimo , pomočimo v pivno testo in ocvremo na razgretem olju. Ocvrt por položimo na toplo rezino kuhane šunke vratine.

OMLETE S ŠUNKO

2 jajci

¼ litra mleka

približno 20 dag moke

ščepec soli

maščobo

8 tankih rezin kuhane šunke

12 dag nastrganega sira

¼ litra paradižnikove omake

malo popra

Iz rumenjakov, mleka, moke in ščepca soli zmešamo tekoče testo, ki naj počiva približno pol ure, nato narahlo vmešamo sneg iz obeh beljakov ter spečemo osem manjših omlet. Na vsako položimo rezino šunke, potresemo jo z žlico nastrganega sira in tesno zvijemo. Zložimo jih v nepregorno posodo in prelijemo s paradižnikovo omako, ki ji primešamo preostali sir in malo popra. Za deset minut postavimo v vročo pečico in takoj postrežemo. Paradižnikovo omako lahko na hitro skuhamo iz vloženega paradižnika, zdušene čebule, moke, malo sladkorja, lovorovega lističa, olja in soli. Da bo okus boljši, z narezanim paradižnikom dušimo še korenček, peteršilj in timijan, omako zalijemo z juho in na koncu zabelimo s koščkom surovega masla.

OPEČENI KRUHKI S TOUFUJEM IN RADIČEM

200 g sojinega sira

2 rezini kruha

2 stroka česna polovica čebule

3 listi rdečega radiča

pol žličke sladke paprike v prahu

sol

poper

oljčno olje

Nareži kruh na rezine in popeci v ponvi. Za namaz narežite sojin sir na večje kose, čebulo na lističe, dodajte olje, sol, poper in sladko papriko. Sestavine nato zdrobite z vilicami ali paličnim mešalnikom; pomembno je, da je zmes gladka. Za oblogo pa na manjše kocke narežite sojin sir, dodajte ravno tako na manjše kose narezan rdeč radič, čebulo, česen in sladko papriko. Mešanico solite in poprajte po okusu. Pečene rezine kruha najprej namažite z namazom, nato pa obližite s pripravljeno mešanico sojinega sira, radiča in začimb.

PAPRIKAŠ S STROČJIM FIŽOLOM

Na maščobi zdušimo večjo sesekljano čebulo, potresemo jo z žlico mlete paprike, dodamo četrt kilograma na kosce narezanega govejega ali telečjega mesa, solimo, zalijemo z vodo in pokrito dušimo. Na pol zdušenemu mesu primešamo pol kilograma narezanega stročjega fižola in očiščeno zrezano zeleno papriko, čet četrt ure pa še nekaj olupljenih, zrezanih paradižnikov. Ko se vse skupaj zmehča, zgostimo s podmetom in prevremo. Ponudimo s kislo smetano

PAPRIKE, NADEVANE S SIROM, KAJMAKOM IN ŠUNKO

Dolge in mesnate paprike opečemo na žaru (lahko tudi na električni plošči ali v pečici), jim olupimo kožo, odstranimo pecelj in seme in jih nadevamo z nadevom:

Nadev:

šunko narežemo na kockice, jo malo popražimo na malce maščobe v ponvi, da dobi pravi duh, ko se pa ohladi, ji dodamo slani beli srbski sir ali kajmak. S to maso nadevamo paprike. Potem paprike povaljamo v moki in v raztepenem jajcu in ocvremo v maščobi.

Za 1 porcijo, to je za 3 velike ali 4 manjše paprike, potrebujemo 20 dag nadeva: 5 dag šunke, 10 dag belega sira in 5 dag kajmaka. Lahko pa pripravimo več paprike hkrati in jih pustimo v hladilniku za naslednji dan. Nič pokvarljivega ni v njih, zalo lahko čakajo.

PARADIŽNIKOV NAMAZ

3 kg zelenega paradižnika

6 kg zelene paprike

1/2 kg naribanega hrena

1/2 kg gorčice

1/2 l olja

soli po okusu

Paradižnik in papriko očisti in zmelji na mesoreznici; odcedi in zmešaj skupaj s hrenom, gorčico in oljem. Napolni v manjše kozarce.

PASULJ

Pol litra belega fižola na večer namočimo v mlačni vodi. Naslednji dan ga skuhamo s 40 dag prekajenega svinjskega šinka.

Na maščobi prepražimo debelo sesekljano čebulo, jo posipamo z žlico sladke paprike v prahu, dodamo 2 žlici paradižnikove mezge in pest sesekljanega peteršilja, dodamo fižol in toliko fižolovke, da je fižol pokrit, in precej strtega česna. Po potrebi še solimo in po okusu začinimo s tabascom. Posodo postavimo v razgreto pečico, da se malo popeče, če imamo lončeno skledo, bo v tem primeru prav prišla.

PASULJ II.

Zvečer namočimo fižol, ga skuhamo, ne sem biti prekuhan. Kuhanega odcedimo, fižolovko prihranimo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, nekaj zrn česna, 2 žlici žlahtne paprike, dodamo fižol, ga nekajkrat premešamo in prilijemo fižolovko, v kateri zmešamo v kašo pest fižola, da ni potrebno prežganje.

PECIVO IZ BELJAKOV

5 beljakov

15 dag sladkornega prahu

10 dag moke

10 dag grobo nasekljanih orehov

10 dag rozin

8 - 10 dag raztopljenega masla

malo raztopljene čokolade

limonina lupina

Stepi beljake in sladkorni prah. Počasi dodajaj ostalo.

Maslo dodaj na koncu, še toplo. Pekač namaži in posuj z drobtinami ali mletimi orehi (oziroma OBLOŽI DNO S »PEKI« PAPIRJEM!).

C približno 35 minut.Postavi v segreto pečico. Peci pri 150

Spečeno potresi s sladkornim prahom in poljubno razreži.

PECIVO S KISLO SMETANO

4 rumenjaki

4 beljaki

20 dag sladkorja

1 dcl olja

1 dcl mleka

1 pecilni prašek

1 vanilin sladkor

20 dag moke;

Krema:

2 kisli smetani

2 žlici sladkorja

Čokoladni preliv:

3 žlice mleka

5 dag masla ali margarine

10 dag jedilne čokolade

Rumenjake in sladkor penasto umešamo, nato dodamo vanilin sladkor, olje, mleko in nazadnje moko s pecilnim praškom. Beljake stepemo v trd sneg – mora se videti noževa sled – in ga previdno vmešamo v pripravljeno maso. Tako pripravljeno testo vlijemo v srednje velik pomaščen pekač (ali na peki papir) in pečemo cca 20 minut pri 200 stopinjah C. Pečeno pecivo namažemo s kremo in prelijemo s tekočim čokoladnim prelivom. Počakamo, da se preliv strdi, nato pecivo razrežemo. Najlepše koščke bomo dobili, če režemo z vročim nožem.

PEČENA PAPRIKA S SKUTO

Dolge ozke zelene ali rdeče paprike na hitro opečemo, očistimo in olupimo. Previdno jih nadevamo z mešanico skute, smetane, Soli in jajca, premažemo s kislo smetano in spečemo v vroči pečici.

PIŠČANČJA BEDRA Z JETRNIM NADEVOM

Potrebujemo 4 večja piščančja bedra z nepoškodovano kožo, malo mleka in belega kruha, 5 dag piščančjih jetrc, pol žlice sesekljane čebule, žlico masla, ščepec muškatnega oreška in popra, sol ter žlico kisle smetane.

PITA

(Mira)

2 jajca

9 žlic sladkorja penasto vmešaj

1 vanilij sladkor

8 žlic mleka

6 žlic olja

10 žlic moke

1 pecilni prašek

POLPETONI

50 dag mletega mesa

1 jajce

½ žice mešanih začimb

žlico drobtin

5 dag polnomastnega sira

5 dag pršuta

5 žlic olja

30 dag šampinjonov

2 zeleni papriki

2 stroka česna

poper, sol

peteršilj

mletemu mest dodamo jajce, sol, poper, sesekljan peteršilj in drobtine, namočene v mleku. Vse dobro premešamo, razdelimo na dva dela, oblikujemo dva štruklja, ju sploščimo, po sredi vstavimo pršut in sir, narezan na kockice, in zavijemo v dva polpetona. V manjši pekač vlijemo malo olja, nanj položimo polpetone, ob strani pa narezano papriko. Pečemo v pečici približno pol ure. Polpetone nato obrnemo, na papriko položimo gobe (ki smo jih pred tem polili z vročo vodo in odcedili), sesekljan česen in malo začimb.

POPEČENI ŠPAGETI S SKUTO

25 dag špagetov

50 dag skute

3 cela jajca

zavitek ribanega parmezana

malo soli in maščobo za pekač

Špagete skuhamo v slanem kropu, odcedimo in splaknemo s hladno vodo. Pustimo da se osušijo. Medtem pripravimo nadev iz skute in dveh jajc ter solimo. Del špagetov položimo na pomaščen pekač, jih premažemo z nadevom, nanj naložimo še drugi del špagetov in preostali nadev. Stepemo jajce in ga prelijemo po nadevu. Potresemo še s parmezanom in zlatorumeno zapečemo.

POSILJENO ZELJE

Srednje veliko glavo zelja očistimo, narežemo na rezance, ga osolimo in posipamo s kumino in ga pustimo stati eno uro. Na maščobi zarumenimo žlico sladkorja, dodamo drobno sesekljano čebulo in ko zarumeni še ožeto zelje in prilijemo malo kisa. Tako ga dušimo v pokriti posodi, da se voda posuši. Nato ga posipamo z žlico moke, prepražimo in zalijemo z juho ali vodo. Potem ga kuhamo do mehkega.

PRESNO ZELJE

Zelene liste zelja (lahko ga odtrgamo od zelja, ki še raste na vrtu) dobro operemo in narežemo na kocke. V malo osoljeni vodi ga skuhamo do mehkega. Posebej skuhamo krompir (enako kot za pire). Zelju odlijemo vodo in prilijemo vodo od kuhanega krompirja. Krompir zmečkamo v pire in ga dodamo zelju. Naredimo prežganje. Ko je rjavo, mu dodamo mleto redečo papriko (za barvo). Dva stroka strtega česna zalijemo z mrzlo vodo, prevremo in dodamo zelju. Po okusu dosolimo, popopramo ali dodamo jušno kocko. Jed mora biti precej gosta. Postrežemo z domačim kruhom in kuhano domačo klobaso.

PURANOVI ZREZKI V GOBOVI SMETANOVI OMAKI

½ kg puranovih zrezkov

2 žlici oljčnega olja

sol, poper

20 dag svežih šampinjonov

1 čebulo

šopek peteršilja

1 dl kisle smetane

1 žlico moke

vodo za zalivanje

Purana narežemo na manjše zrezke, osolimo, popramo in popečemo na obeh straneh na razgretem olju, da nekoliko porumenijo. Zalijemo jih z vodo in pustimo, da nekoliko povrejo. V posebni posodi pripravimo gobe. Na vročem olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo gobe, prepražimo. Solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj. Ko vse prevre, dodamo zrezkom. Posebej pripravimo zmes iz moke, vode in kisle smetane. Dodamo zrezkom, vse skupaj premešamo in pustimo, da še nekaj minut počasi vre.

REZANCI S SKUTO PO MADŽARSKO

V veliko posodo vode, ki jo solimo in dodamo žlico olja, skuhamo 25 do 30 dag širokih rezancev. Kuhane odcedimo in stresemo v pogreto skledo. Zmešamo jih s 25 dag pogrete in osoljene skute. Jed nazadnje zabelimo s prepraženo na kocke narezano slanino.

RDEČE ZELJE Z JABOLKOM

Srednje debelo glavo rdečega zelja očistimo in narežemo na pol centimetra široke rezance. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo žličko sladkorja, zelje, ki ga nekaj časa dušimo, potem pa prilijemo kozarec rdečega vina, dodamo očiščeno jabolko, sol in dušimo do mehkega.

RIBANA PITA

20 dag margarine

15 dag sladkorja

3 rumenjake daj v hladilnik, da se strdi

20 dag moke (ostre)

1 pecilni prašek

Fila:

15 dag orehov

10 dag sladkorja

3 žlice marmelade (marelične)

sneg iz 3. beljakov

Testo naribaš (1/2 mase), namažeš s filo in naribaš ostanek testa.

RIBEZOV SIRUP

3 l ribeza

2 l vode (prekuhane)

4 dag vinske kisline

To naj stoji 48 ur. Nekajkrat premešaj, nato skozi krpo precedi, dodaj na 1 l tekočine 1 kg sladkorja, pusti da se sladkor stopi in nalij v steklenice, katere pokriješ s krpico.

RIBJI FILEJI V PIVNEM TESTU

60 dag ribjih filejev posušimo, solimo, popopramo in pokapamo z limoninim sokom. V lončku razžvrkljamo 2 jajci, dl piva, sol in toliko moke, da dobimo gosto testo. Prav je, da testo vsaj pol ure počiva. Potem polagamo fileje v testo, ki jih gosto oblije in jih ocvremo na razgretem olju.

RIČET S FRŽOLOM

Za 4 osebe potrebujemo:

20 dag dobro opranega ješprenja in prav toliko čez noč namočenega rjavega fižola.

Jušno zelenjavo (3 korenje, 1 koren peteršilja, košček kolerabe, 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika) dodamo ješprenju in fižolu, in sicer takoj na začetku, v hladno vodo. Solimo, popramo in kuhamo toliko časa da se jed malo zgosti, zabelimo z nekaj žlicami kisle smetane. Če vaša družina z ričetom brez mesa ne bi bila zadovoljna, dodajte košček prekajenih rebrc, vendar pazite, da se vam ne bodo preveč razkuhala.

RJAVO-BELA REZINA

1/2 listnatega testa

6 rumenjakov

15 dag sladkorja rjava masa

8 dag orehov

12 dag ribane čokolade

Krema:

1/2 l mlaka

4 polne žlice ostre moke

15 dag sladkorja

1 margarina

2 žlice ruma

Polovico testa (listnatega) razvaljaj in speci na spodnji strani pleha (preko roba razvaljaj). Zmešaj -jajca- rumenjake, sladkor, orehe, čokolado, nazadnje še sneg (6 beljakov).

Razvaljaj drugo polovico listnatega testa, položi v pekač (omoknan) in nanj vlij rjavo maso). Speci (1/2h) in ohladi. (Na ta biskvit daj kremo.)

Krema:

Moko zmešaj z nekaj mleka od 1/2 litra mrzlega. Ostali del prevri s sladkorjem. Nato v vrelo mleko vlivaj moko in kuhaj do trde kreme. Ohlajeni dodaj ribano margarino. Vse skupaj zmiksaj. Dodaj rum. Kremo vlij na biskvit in položi spečeni del testa na vrh. Potresi z zmletim sladkorjem.

SEGEDINSKI GOLAŽ

Na masti zarumenimo 3 narezane čebule, ko je svetlo rumena, jo posipamo z 2 žlicama paprike, dodamo malo kumine in 60 dag na kose narezane svinjine. Meso zalijemo s toliko vode, da je pokrito in solimo. Posebej dušimo na maščobi z dodatkom lovorovega lista ¾ kg zelja. Ko je meso mehko, dodamo zelje in čez nekaj časa nekaj žlic smetane, v kateri vžrkljamo malo moke.

SEGEDINSKI GOLAŽ II.

Na masti prepražimo dve nalistani čebuli, ko porumeni, jo posipamo z rdečo papriko in nekaj minut pražimo. Potem dodamo 60 dag na kocke narezane svinjine iz plečeta in popečemo meso okrog in okrog. Posebej skuhamo pol kilograma kislega zelja in ga dodamo k popečenemu mesu, jed začinimo z lovorovim listom, soljo, poprom in kuhamo do mehkega. Nazadnje golaž izboljšamo s kislo smetano.

SESEKLJANI PERUTNINSKI ZREZKI

Perutninsko meso drobno sesekljamo, dodamo žlico surovega masla in krušno sredico, navlaženo s smetano. Solimo, popramo in temeljito zgnetemo v gladko zmes. Oblikujemo majhne zrezke, jih povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah ter na ogreti maščobi svetlo rjavo zapečemo.

SESEKLJANI ZREZKI V TESTU

¾ kg mešanega sesekljanega mesa

jajce

žemljo

pol čebule

2 žlici maščobe

2 stroka česna

sol, poper

malo moke

maščobo za cvrtje

testo iz:

dveh dl mleka,

dveh rumenjakov,

15 dag moke

soli

snega iz beljakov

Žemlje namočimo, ožemamo in dodamo drobno zmletemu mesu. Čebulo sesekljamo, prepražimo na maščobi in primešamo mesu skupaj z jajcem, strtim česnom, soljo in poprom. Zmes dobro premešamo, s pomokanimi rokami oblikujemo manjše debelejše okrogle zrezke, ki naj nekaj časa stojijo na hladnem, nato jih pomočimo v testo in ocvremo v vroči maščobi.

SKUTINA KLOBASA

V testo zgnetemo 20 dag moke, 40 dag skute, 2 jajci in žlico margarine. Testo naj četrt ure počiva, potem ga povaljamo v klobaso, ki jo položimo na vlažen prtič, zavijemo in zavežemo. Klobaso položimo v slan krop in jo kuhamo 20 do 25 minut. Kuhano narežemo na rezine in zabelimo z na margarini prepreženimi drobtinami.

SKUTINA PITA

TESTO:

Potrebujemo 40 dag moke,

1/2 zavitka pecilnega praška,

20 dag margarine,

10 dag sladkorja (v prahu),

vanilijev sladkor,

1 jajce,

malo smetane.

NADEV:

10 dag surovega masla, 10 dag sladkorja, 2 jajca, 30 dag skute, limonino lupino, 2 žlici prepraženih drobtin.

Med moko s pecilnim praškom zdrobimo margarino, dodamo še ostale sestavine in zamesimo mehko testo. Polovico testa razvaljamo, damo na pomaščen pekač, potresemo s prepraženimi drobtinami, pomažemo z nadevom in C, pečinopokrijemo z drugo polovico testa. Pito pečemo pri 200-225 potresemo s sladkorjem v prahu - režemo ohlajeno.

Za nadev penasto vmešamo surovo maslo, sladkor in rumenjake, dodamo dišave, zdrobljeno skuto in sneg beljakov.

Pečeš 40 minut.

SKUTINI ČEŠPLEVI CMOKI

25 dag pretlačen skute

7 dag raztopljene margarine, sol

2 jajci

7 dag moke

7 dag pšeničnega zdroba

Skuto zabeli z margarino, osoli, pridaj moko, zdrob in jajci ter premešaj. Testo naj počiva pol ure na hladnem. Iz testa napravi debeli svaljek, ga razreži na 15 – 20 delov in v vsako rezino zavij češpljo ali polovico marelice. Cmoke počasi kuhaj v slani vodi 10 minut. Kuhane zabeli s prepraženimi drobtinami in sladkaj po okusu.

SLADKA REPA

2 srednje debeli repi olupimo in narežemo na majhne kocke. Stresemo jih v posodo, prilijemo vodo, dodamo kumino in jo skuhamo. Na olju svetlo prepražimo žličko moke, ščepec sladkorja, dodamo odcejene kocke repe, malo popražimo in prilijemo vodo, v kateri smo kuhali repo. Po potrebi solimo.

SLANO PECIVO

4 jajca

8 žlic hladne vode = 10 minut dobro zmiksaj

Narahlo vmešaj 20 dag moke z enim pecilnim praškom.

Dodaj in vmešaj 20 dag naribanega sira (npr. Jošt), 20 dag šunke narezane na koščke (poljubno olive) in kisle kumarice ter šampinjune v slanici.

Speci pri 180° - 45 minut.

SVINJSKE ZAREBRNICE Z RDEČIM VINOM

Zarebrnice nekoliko solimo, lahko tudi popopramo ter potresemo z moko in na vroči maščobi po obeh straneh opečemo. Nato jim dodamo nekaj zelo drobno naribanega korenja, peteršiljeve korenine in gomolja zelene ter narezane čebule, zalijemo z juho in dušimo. Med dušenjem po malem prilivamo rdeče vino, ko je meso mehko, ga preložimo v drugo posodo, omako zgostimo z malo moke in prevremo, ob koncu pa ji po okusu prilijemo še malo vina in jo odišavimo s koščkom limonine lupine.

ŠPELA PECIVO

12 žlic mleka

12 žlic sladkorja

12 žlic moke

6 žlic olja

3 cela jajca

1 pecilni prašek

3 žlice kakava

Na vroče pecivo vlij 3 del mleka v katerega daš 7 žlic sladkorja in ruma po okusu. Po vrhu namaži s sladko smetano in premaži s sladkim grehom in čokoladnimi mrvicami.

TENFANE BUČE

1 bučo (v Prekmurju so uporabljali navadne buče, ki so za pridelavo semen in krme) prerežemo, olupimo, izdolbemo semena in naribamo. Bučo osolimo in pustimo nekaj časa, da se nasoli. V kozici pripravimo prežganje, ki mu dodamo malo mlete rdeče paprike in ožeto bučo. Zalijemo z mrzlo vodo, da dobimo gosto jed, nato dodamo kislo smetano, cimet, malo popra, po potrebi dosolimo in malo okisamo. Postrežemo s krompirjem v oblicah.

TESTENINE Z ZELIŠČI IN GORGONZOLO

Potrebujemo:

2 žlici masla

Žlico olja

Strt strok česna

Večjo sesekljano čebulo

2 žlici sesekljane bazilike

Žlico sesekljanega svežega majarona

15 dag gorgonzole

½ skodelice nastrganega parmezana

Kozarček smetane

Skodelica mleka

Žlico navadne moke

40 dag širokih rezancev

Maščobo segrejemo, dodamo česen in čebulo ter dušimo. Primešamo zelišča in gorgonzolo in mešamo, da se stopi. Moko razžvrkljamo z malo mleka in s preostalimi sestavinami damo v omako ter kuhamo toliko časa, da dobro prevre in se zgosti. Potem jo prelijemo prek kuhanih in dobro odcejenih testenin.

TIRAMISU

Za 8 porcij potrebujemo:

100 g baby piškotov

1 kavno skodelico močne instant ali express kave

4 kozarčke za liker (0,3 dcl) kavnega, češnjevega ali pomarančnega likerja

2 lončka sladke smetane

3 zavitke trdila za stepeno smetano

75 g sladkorne moke

1 čajno žličko fino zmletega cimeta

1 vinili

200 g mascarpone oziroma skute za tiramisu ali le navadno skuto z višjim odstotkom smetane

kandirane višnje (če nimamo kandiranih, uporabimo lahko tudi zamrznjene, vendar razpečkane) ali kakšno drugo poljubno sadje (ananas, marelice, breskve, vse narezano na koščke).

Za garniranje uporabimo kakav, liste melise, drobne lešnikove poljubčke, tanke in dolge rezinice iz limonine lupine in podobno.

1. Baby piškote zložimo tesno drugega poleg drugega in jih pokapamo s kavo in likerjem.

2. Smetano stepemo, dodamo utrjevalec s sladkorjem , cimet in vanilin, zmešamo in narahlo vmešamo v smetano.

3. Mascarpone ali svežo skuto s smetano z mešalcem dobro zmešamo in vmešamo med stepeno smetano.

4. Polovico piškotov zložimo v stekleno skledo in obložimo s polovico kreme iz smetane in skute.

5. Na vrh nadevamo češnje oziroma drugo sadje, znova naložimo keksov in stepene skute s smetano. Postavimo na hladno.

Na koncu tiramisu potresemo s kakavom in okrasimo s poljubčki, lmonino lupinico in melisinimi lističi.

VAMPI PO ITALIJANSKO

1 kg vampov

nekaj žlic olja

nekaj dag slanine

5dag drobtin

paradižnik

čebula

česen

moka

parmezan

nekaj zrn popra

Vampe dobro osnaži in s celim poprom, lovorim listom in jušno zelenjavo do mehkega skuhaj. Kuhane zreži na tanke rezance. V kozico deni malo olja in na kocke zrezano slanino. Nato zarumeni žlico moke in pridaj sesekljano čebulo; ko ta začne rumeneti, dodaj še strtega česna, drobtinic, pretlačene paradižnike ali paradižnikovo mezgo in na rezance zrezane kuhane vampe. To zalij z juho, popraj in pusti dobro prevreti. Na mizo jih daj z nastrganim parmezanom.

VINSKO – PARADIŽNIKOVA JUHA

V kozico damo skupaj žlico masla in žlico moke. Malo prepražimo; moka in maslo se sprimeta v grudice. Nato dodamo 3 žlice paradižnikovega koncentrata, še malo popražimo in zalijemo s 6 dl vode ter 2 dl belega vina ali jabolčnega kisa (če uporabimo kis, damo vode seveda več). Dodamo še jušno kocko, solimo, sladkamo po okusu, pozabiti pa ne smemo na žlico sesekljane bazilike (ali žličko, če je suha). Vremo 10 minut, da se grudice razpustijo, popopramo in juha je gotova.

ZABELJENI ALI OCVRTI KRUHOVI CMOKI

Pripravimo običajno zmes za kruhov cmoke (na maščobi prepražimo kocke starega kruha, razmočimo jih v mleku in jajcu ter dodamo še prepraženo čebulo, peteršilj in žlico ali dve moke) in jo kuhamo pol ure, zavito v prtič. Narežemo na rezine in zabelimo z drobtinicami. Še bolj pa teknejo ostanki cmoka čez nekaj ur ali naslednji dan, če tanke rezine pomočimo v jajcu in jih na hitro ocvremo.

ZAPEČENI REZANCI S SKUTO

30 dag širokih rezancev

¼ litra sladke smetane

50 dag skute

3 jajca

Presno maslo

Drobtine

V slani vodi kuhane id odcejene rezance stresemo v ponev na drobtine, ki smo jih prepražili na maslu, premešamo, pokrijemo in odstavimo. Rumenjake zmešamo s smetano, dodamo zdrobljeno in odcejeno skuto, malo solimo in primešamo trd sneg iz beljakov. Vzamemo manjšo posodo za narastke, jo namažemo z maslom, potresemo z drobtinami in na dno damo plast rezancev. Polijemo jih s pripravljenim nadevom, čez zopet rezance, spet nadev in tako naprej, dokler ne porabimo vsega, zaključimo z nadevom. Po vrhu lahko položimo še nekaj koškov masla, damo v vročo pečico in rumeno zapečemo. Kot prilogo lahko zraven dodamo še malo kuhane cvetače, brokolija ali ohrovta.

ZELENI REZANCI S SKUTO

½ kg zelenih rezancev

25 dag skute

2 žlici surovega masla

malo muškatnega oreška

nastrgan parmezan

Rezance skuhamo v slani vodi, jih dobro odcedimo in počakamo, da se malo osušijo. Medtem dodamo pretlačeni skuti ščepec popra in muškatnega oreška ter dve žlici vrele vode, da jo lahko razmešamo v rahlo kremo. V pomaščeno posodo dajemo menjaje plast rezancev in skute, s katero končamo, potresemo s parmezanom, pokapamo z raztopljenim maslom in na hitro opečemo v zelo vroči pečici.

ZELENJAVNA JUHA S KAŠO

Narežemo približno 40 dag različne zelenjave, npr. zelja ali ohrovta, korenja, peteršiljeve korenine, cvetače, zelene, pora in krompirja ter skuhamo v večji količini slane vode. Posebej segrejemo nekaj maščobe, zdušimo na njej sesekljano čebulo, primešamo 15 dag v vroči vodi oprane prosene kaše in pražimo nekaj minut. Zalijemo z juho, v kateri se je kuhala zelenjava, in pustimo vreti še toliko časa, da se kaša zmehča. Primešamo kuhano zelenjavo, po potrebi zalijemo in prevremo. Po okusu obogatimo s kislo smetano ali jušno kocko.

ZELJE S SMETANO IN JAJCI

V posodi segrejemo dve žlici margarine, dodamo pol kilograma drobno zrezanega belega zelja, pokrijemo in dušimo do mehkega. Zelje malo ohladimo, nato primešamo tri jajca, ki smo jih razžvrkljali s skodelico mešanice mleka in smetane ter dvema žlicama nastrganega parmezana (lahko vzamemo tudi kak drug pikantni sir), po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Damo v pomaščeno nepregorno posodo, potresemo z dvema žlicama nastrganega sira in pečemo v pečici približno 30 minut, da se jed zgosti in dobi po vrhu zlato rjavo skorjico.

ZELJNI RETEŠ (zavitek)

Vzamemo vlečeno testo ali ga naredimo sami. Smetana za premaz in raztopljena mast ali margarina. Nadev: približno 1 kg zeljne glave narežemo na kocke in ga blanširamo. Olupimo in nasekljamo 1 večjo čebulo, jo posteklimo na maščobi ter dodam odcejeno zelje. Dušimo do mehkega. Zelje že med dušenjem osolimo in popopramo. Nadev ohladimo in opravimo postopek, kot da bi delali jabolčni zavitek. Ker je retaš slan in popran, se odlično poda k dobremu vinu ali pivu.

ZLEVAKA

½ kislega mleka, najbolje skupaj s smetano, sol, malo sladkorja, ½ dl olja ali 2 žlici masti, za noževo konico pecilnega praška, 2 jajci in toliko moke, da dobimo zelo gosto testo, tako da ga lahko vlijemo v dobro namaščen pekač za ½ prsta debelo. Spečemo, da postane zlato rjavo. Še vroče namažemo s kislo smetano in posujemo s sladkorjem. Razrežemo na kvadrate in še toplo postrežemo k čaju. To je lahko odlična večerja.


AJDOVI NUDELJNI.............................................................................................................................................. 1

AJVAR (Zorica)................................................................................................................................................. 1

BELUŠEVA JUHA Z RIŽEM................................................................................................................................ 1

BEZGOVA PIJAČA.............................................................................................................................................. 2

BLITVA S KROMPIRJEM.................................................................................................................................. 2

BRŽOLA PO MADŽARSKO.............................................................................................................................. 2

BUREK..................................................................................................................................................................... 3

CMOKI IZ PŠENIČNEGA ZDROBA................................................................................................................. 3

ČEBULNA JUHA................................................................................................................................................... 3

ČEBULNE BRŽOLE.............................................................................................................................................. 3

ČEŠPLJOVI CMOKI S SKUTO......................................................................................................................... 4

ČORBASTI PASULJ............................................................................................................................................ 4

DUŠENI JAJČEVCI Z JAJCI.............................................................................................................................. 5

DUŠENO PRESNO ZELJE................................................................................................................................... 5

DUŠENO PRESNO ZELJE S PARMEZANOM................................................................................................ 5

DUŠENO RDEČE ZELJE...................................................................................................................................... 5

ENOLONČNICA S TELETINO........................................................................................................................... 5

FERDINANDOVE REZINE................................................................................................................................... 6

GOBOVA JUHA.................................................................................................................................................... 6

GOLAŽ Z KROMPIRJEM................................................................................................................................... 6

GORENJSKI MASOVNEK.................................................................................................................................. 7

GOVEJI ZVITKI S ŠAMPINJONI...................................................................................................................... 8

GRAHOVA JUHA Z KROMPIRJEM................................................................................................................. 8

GRAH PO PRIMORSKO..................................................................................................................................... 8

GRATINIRANI MAKARONI............................................................................................................................... 8

HUZARSKI KRAPI................................................................................................................................................ 9

JABOLČNI KOLAČ............................................................................................................................................. 9

JABOLČNA TORTA.......................................................................................................................................... 10

JETRA V OMAKI................................................................................................................................................ 10

JETRNA PAŠTETA............................................................................................................................................ 10

JOTA..................................................................................................................................................................... 11

KRAPCI................................................................................................................................................................. 11

KRHKI FLANCATI............................................................................................................................................. 11

KOLERABA S KROMPIRJEM........................................................................................................................ 12

KROFI (DOMAČI)............................................................................................................................................... 12

KROMPIRJEVA JUHA...................................................................................................................................... 13

KROMPIRJEVA JUHA II.................................................................................................................................. 14

KUHANI KVAŠENI CMOKI.............................................................................................................................. 14

KUMARICE........................................................................................................................................................... 14

KUMARIČNA PRIKUHA S KROMPIRJEM.................................................................................................. 15

KVAŠENI ŠTRUKLJI......................................................................................................................................... 15

LENA PITA........................................................................................................................................................... 15

LOVSKA JUHA................................................................................................................................................... 16

MEDENI KEKSI.................................................................................................................................................... 16

MESNI ZVITEK.................................................................................................................................................... 17

MLEČNI KROMPIR............................................................................................................................................ 17

NADETI PURANJI ZREZKI.............................................................................................................................. 17

NADEVAN PIŠČANEC...................................................................................................................................... 18

NADEVAN PIŠČANEC II................................................................................................................................... 18

NADEVANA TELEČJE PEČENKA.................................................................................................................. 18

NARASTEK IZ TESTENIN................................................................................................................................ 18

OCVIRKOVA POGAČA.................................................................................................................................... 19

OCVRTE MIŠKE................................................................................................................................................. 19

OCVRTE MIŠKE II.............................................................................................................................................. 20

OCVRTI JAJČEVCI........................................................................................................................................... 20

OCVRTI JEJČEVCI S PARADIŽNIKOVO OMAKO.................................................................................. 20

OCVRT POR........................................................................................................................................................ 21

OMLETE S ŠUNKO............................................................................................................................................ 21

OPEČENI KRUHKI S TOUFUJEM IN RADIČEM......................................................................................... 22

PAPRIKAŠ S STROČJIM FIŽOLOM............................................................................................................ 22

PAPRIKE, NADEVANE S SIROM, KAJMAKOM IN ŠUNKO................................................................... 22

PARADIŽNIKOV NAMAZ................................................................................................................................ 23

PASULJ................................................................................................................................................................. 23

PASULJ II............................................................................................................................................................. 23

PECIVO IZ BELJAKOV.................................................................................................................................... 23

PECIVO S KISLO SMETANO.......................................................................................................................... 24

PEČENA PAPRIKA S SKUTO.......................................................................................................................... 25

PIŠČANČJA BEDRA Z JETRNIM NADEVOM............................................................................................ 25

PITA....................................................................................................................................................................... 25

POLPETONI......................................................................................................................................................... 25

POPEČENI ŠPAGETI S SKUTO...................................................................................................................... 26

POSILJENO ZELJE............................................................................................................................................ 26

PRESNO ZELJE.................................................................................................................................................. 26

PURANOVI ZREZKI V GOBOVI SMETANOVI OMAKI........................................................................... 27

REZANCI S SKUTO PO MADŽARSKO........................................................................................................ 27

RDEČE ZELJE Z JABOLKOM......................................................................................................................... 27

RIBANA PITA...................................................................................................................................................... 28

RIBEZOV SIRUP................................................................................................................................................. 28

RIBJI FILEJI V PIVNEM TESTU..................................................................................................................... 28

RIČET S FRŽOLOM........................................................................................................................................... 28

RJAVO-BELA REZINA..................................................................................................................................... 29

SEGEDINSKI GOLAŽ........................................................................................................................................ 29

SEGEDINSKI GOLAŽ II..................................................................................................................................... 30

SESEKLJANI PERUTNINSKI ZREZKI........................................................................................................... 30

SESEKLJANI ZREZKI V TESTU..................................................................................................................... 30

SKUTINA KLOBASA......................................................................................................................................... 31

SKUTINA PITA.................................................................................................................................................... 31

SKUTINI ČEŠPLEVI CMOKI............................................................................................................................ 31

SLADKA REPA................................................................................................................................................... 32

SLANO PECIVO................................................................................................................................................. 32

ŠPELA PECIVO................................................................................................................................................... 32

TENFANE BUČE.................................................................................................................................................. 33

TESTENINE Z ZELIŠČI IN GORGONZOLO................................................................................................. 33

TIRAMISU............................................................................................................................................................ 34

VAMPI PO ITALIJANSKO............................................................................................................................... 34

ZABELJENI ALI OCVRTI KRUHOVI CMOKI............................................................................................. 35

ZAPEČENI REZANCI S SKUTO...................................................................................................................... 35

ZELENI REZANCI S SKUTO............................................................................................................................ 36

ZELENJAVNA JUHA S KAŠO......................................................................................................................... 36

ZELJE S SMETANO IN JAJCI......................................................................................................................... 36

ZELJNI RETEŠ (zavitek)............................................................................................................................... 37

ZLEVAKA............................................................................................................................................................. 37

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Pošlji kakšen recept na Jedilnik OnLine in izračunamo ti kalorije.

kuharski recepti